Ελεύθεροι και ανεξάρτητοι Έλληνες Bloggers

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

-- Το δόλωμα του Γιώργου, η παγίδα της Ντόρας, είναι δίλημμα του Σαμαρά;




Οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι, ένθεν κακείθεν του πολιτικού μας στερεώματος, επιχειρούν τις τελευταίες μέρες, να θέσουν ένα ανύπαρκτο πολιτικό δίλημμα: τι πρέπει να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, όταν η συμφωνία παράδοσης της χώρας στο ΔΝΤ, έρθει στη Βουλή;
Αν ο κ. Παπανδρέου ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία και θέσει το διχαστικό δίλημμα «ψηφίζεται τη συμφωνία ή πτωχεύουμε», τι θα απαντήσει ο Σαμαράς, «πτωχεύουμε»;
Να με συγχωρείτε, αλλά αυτά είναι πολιτικά διλήμματα επιπέδου πράσινου καφενείου!
Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα:
1 Η συμφωνία που υπεγράφη είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.
2 Τακτικές του είδους, «απαιτώ αυξημένη πλειοψηφία», και τα συναφή, είναι φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια, που δεν ενδείκνυνται σε τόσο κρίσιμες ώρες.
3 Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας την έχει η κυβέρνηση και αυτήν την ευθύνη δεν την μοιράζεται με την αντιπολίτευση.
4 Αν το επιχειρήσει ο κ. Παπανδρέου, αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στην ήδη τρωθείσα αξιοπιστία του. Είναι πολύ υψηλό το ρίσκο για να το αναλάβει.
5 Αν, παρ’ όλα αυτά το αποτολμήσει, ας εισπράξει και το αναλογούν πολιτικό κόστος.
6 Αν ο κ. Παπανδρέου απαιτήσει αυξημένη .......


..πλειοψηφία, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος διακυβέρνησης της χώρας, οπότε στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται να υποβάλλει την παραίτησή του και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές!
Όσον αφορά στη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά.
1 Αντώνης Σαμαράς, δεν έχει απολύτως κανένα λόγο να επιβραβεύσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
2 Εξ αρχής είχε τοποθετηθεί εναντίον μιας λύσεως με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν τώρα την ψηφίσει, αυτοαναιρείται.
3 Το επιχείρημα ότι, αν την ψηφίσει, δείχνει πολιτική υπευθυνότητα, είναι έωλο! Είναι υπευθυνότητα να επικροτείς τους ανεύθυνους; Υπευθυνότητα είναι να τους αποκαλύπτεις! Ύστερα ποιοι διανέμουν …πιστοποιητικά πολιτικής υπευθυνότητας; Ο κ. Μητσοτάκης και τα γνωστά κανάλια;
4 Το δίλημμα ότι, αν δεν ψηφίσει την συμφωνία, θα οδηγηθούμε σε πτώχευση, είναι τεχνητό. Δεν χρειάζεται η ψήφος της Ν.Δ. για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή!
5 Ο Σαμαράς, δεν συμμετείχε στο …Βατερλώ, άρα δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να στηρίξεις …στρατηγούς της ήττας.
6 Αν, παρ’ ελπίδα, ο Σαμαράς, ψηφίσει τη συμφωνία, τότε στη συνείδηση της κοινής γνώμης παγιώνεται η αντίληψη ότι όλοι ίδιοι είναι και ότι ουσιαστικά δεν έχει άλλη πρόταση.
7 Όταν αυτό συμβαίνει σε περιόδους κρίσεων, ωφελημένη εξέρχεται η κυβέρνηση και όχι η αντιπολίτευση.
8 Το επιχείρημα ότι «οι περιστάσεις είναι κρίσιμες και απαιτείται συναίνεση» είναι υποκριτικό. Ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ σε ποιες «κρίσιμες περιστάσεις» έδειξαν συναινετική διάθεση; Εδώ είχαν αποχωρήσει ακόμα και από τη συμφωνία ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ!
9 Είπε κάποιος πρώην υπουργός ότι πρέπει να στηρίξουμε τον Παπανδρέου, όπως είχαμε στηρίξει τον Καραμανλή το 1974. Προφανώς είναι μικρός και δε θυμάται τις αντιδράσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέλαβε πρωθυπουργός στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας το 1974.


Στις Κοινοβουλευτικές δημοκρατίες η αντιπολίτευση έχει διακριτό θεσμικό ρόλο: ελέγχει την κυβέρνηση. Δεν συγκυβερνά και δεν είναι υποχρεωμένη να παρέχει την στήριξή της σε αποφάσεις με τις οποίες διαφωνεί. Και η ευθύνη δεν είναι συλλογική. Η ευθύνη για τη συμφωνία φέρει τη σφραγίδα του κ. Παπανδρέου.
Είναι δική του πολιτική επιλογή.
Ας τον αφήσουμε να κερδίσει εξ’ ολοκλήρου και τις δάφνες της νίκης.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το όχι της Ν.Δ και του Αντώνη Σαμαρά, στη
συμφωνία είναι μονόδρομος και η επιλογή αυτή πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη και δεσμευτική για όλους. Κυρίως τους βουλευτές!
Ο ρόλος του Σαμαρά αυτή την κρίσιμη φάση, είναι να δημιουργήσει ελπίδα και
προοπτική στο λαό, που συνθλίβεται υπό το βάρος των νέων μέτρων και όχι να βάλλει πλάτες στον κ. Παπανδρέου που υφάρπαξε την ψήφο του λέγοντας ότι «λεφτά υπάρχουν»
Γράφει ο Κώστας Ροδινός
http://www.antinews.gr/?p=43658

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου